News

"Jeg har lært, at hvis der er noget,
jeg virkelig gerne vil, så gør jeg det"​

Nærdemokrati, ghettolister og skjulte tømrer-talenter

Ordene i titlen kommer fra Anas på 16 år. I løbet af sommerferien fik vi glæden af at arbejde sammen med ham og hans venner fra ’Skuret’, et værested for drenge mellem 13 og 18 år på Amager.

Sammen med drengene har vi på 2 uger designet og bygget et udendørs mødested til dem og deres naboer i boligområdet Hørgården.

Landsby eller Ghetto?

Hørgården er en afdeling af Urbanplanen, et stort alment boligområde på Amager. Siden 2018 har Hørgården figureret på regerings såkaldte ghettoliste, et stigma der ifølge drengene ikke fører noget godt med sig. ”Hørgården er ikke så slem, som folk tror, vi er nogle gode mennesker ligesom alle andre” siger Abdul, 17.

De fleste af drengene har boet i Hørgården hele deres liv og beskriver det som en lille landsby med et stærkt sammenhold. Siden området kom på ghettolisten har de mærket en markant stigning i videoovervågning og politi-visitationer i området. ”Jeg frygter, at de mindre generationer bliver stigmatiseret af ghettolisten. Hvis folk bliver ved med at snakke dårligt om der hvor man bor, så tænker man til sidst, at så er det vel et dårligt sted og at man selv er dårlig” noterer Anas.

”Jeg havde aldrig nogensinde i mit liv tænkt, at jeg skulle arbejde
frivilligt i min sommerferie”

En del af drengenes motivation for at være med i projektet var da også, at få Hørgården taget af ghettolisten. Anas fortæller ”Jeg havde aldrig nogensinde i mit liv tænkt, at jeg skulle arbejde frivilligt i min sommerferie, men det fik jeg lyst til denne gang. Til dels pga. af jer, fordi I kommer og er nogle gode mennesker, men også fordi jeg gerne vil have, at Hørgården skal komme af ghettolisten”.

Co-design og Kompromisser

Hos EAHR arbejder vi med co-design, hvilket vil sige at vi designer sammen med vores kunder og ikke blot for dem. Vi arbejder ofte sammen med dem, hvis stemme normalt ikke høres som den første. Det gør vi, fordi vi tror på at alle mennesker, uanset baggrund, har ret til at deltage i beslutningsprocesser og være med til at forme deres nærområde.

Vi havde 2 uger til både at designe og bygge et udendørs mødested sammen med drengene fra Skuret, et noget ambitiøst projekt i et område med mange forskellige interesser.

Vi startede med at lytte til drengenes behov og viden om området. Mange af dem kommer i Skuret hver dag og har gjort det siden de var 13. ”Skuret er et sted, hvor man kan slappe af og hygge sig, og bruge sin tid fornuftigt, eksempelvis med at lave lektier” fortæller Abdel på 17. De fortalte, at de har brug for et sted at være, når Skuret er lukket. Desuden bliver mange af dem snart 18 og er derfor ikke længere omfattet af områdets ungdomsklubtilbud.

Men mange af de andre beboere i området føler sig utrygge over drengene, og klager over at de hænger ud på gaden og larmer om natten. Det var derfor noget spændende, da drengene skulle præsentere deres ønsker for et mødested for den lokale afdelingsbestyrelse.

”Vi har lært, at så længe vi selv gerne vil, så kan vi godt skabe vores egne muligheder og lave noget større ud af Hørgården”.

Nye stemmer i nærdemokratiet

Drengene var mødt talstærkt op på præsentationsdagen og kæmpede for deres sag. Efter lidt dialog valgte afdelingsbestyrelsen at sige god for en prøveperiode på byggeriet. Mohamed, pædagog i Skuret fortæller om mødet med bestyrelsen: ”Det var dejligt at se at drengene turde gøre det. For mange gange tager de ikke den diskussion, fordi de tror, at det er bare sådan det er. Men de glemmer, at de faktisk også har noget at skulle have sagt”.

Derefter tog vi arbejdshandskerne på og i tre dages hedebølge blev der savet, skruet og båret store stykker træ. Med fælles hjælp og en hidtil uset ildhu fik vi pavillonen op at stå!

Om hvad de har fået ud af forløbet fortæller Abdul: ”Vi har lært, at så længe vi selv gerne vil, så kan vi godt skabe vores egne muligheder og lave noget større ud af Hørgården”.

Hvad har vi lært som organisation? Vi har fået bekræftet, at arkitektur kan være med til at opbygge rettigheder. Og at København gemmer på mange fantastiske små landsbyer og skjulte tømrer-talenter.

Projektet gennemføres med tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens ”Pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen”